La Bíblia amb veu de dona

Amb la voluntat d’entendre quin paper hi juguen les dones a la Bíblia, vaig fer un recorregut pel text per trobar els fragments on, d’una manera o altra, hi apareixen dones; i em vaig adonar que, no només havien estat clau en moments decisius, sinó que eren unes interlocutores imprescindibles per articular la història i el pensament bíblic.

Aquesta lectura s’ha concretat en una tria de textos breument comentats des d’una perspectiva personal.

La Bíblia amb veu de dona
La Bíblia amb veu de dona

Pepa Hernàndez a un seminari de periodisme als anys 50.

És un fet que la narració bíblica es vehicula, majoritàriament, a través dels homes, a través de la vida dels patriarques, reis, savis i líders. Amb tres dades es veu:

  • A la Bíblia hi apareixen uns 3.240 personatges dels quals 93 són dones i només 49 tenen nom.
  • Les dones parlen un 1,1% del temps. Unes 14.000 paraules d’un total d’1,1 milions.
  • Maria, la mare de Jesús diu 191 paraules. Maria Magdalena 61 i Sara 141.

Això no vol dir que les dones no tinguin la seva parcel·la de poder. La tenen, en l’àmbit familiar, i d’economia familiar. Fins i tot, algunes, com veurem, amb posicions destacades com a juristes, empresàries o influencers.

Però el que és clar és que la Bíblia en el seu conjunt està narrada des d’un punt de vista masculí. Tot i que ja hi ha estudis per demostrar que hi ha parts escrites per dones. I això no ens ha de sorprendre perquè la primera escriptora de la qual es coneix el nom, Enheduanna, filla de Sargon, rei Acadi durant el tercer mil·lenni abans de Crist, era suma sacerdotessa, precisament, a Ur, la ciutat d’on van sortir Abraham i Sara.

Aquest llibre és, senzillament, un recorregut per la Bíblia des del present. Una mirada des del punt de vista personal de l’autor. Una mostra de fets, situacions, converses, costums, reflexions i preceptes que creiem conèixer bé, però una mirada atenta ens pot obrir els ulls a un univers molt més gran, profund, divers i actual.

Si bé és cert que aquest llibre apareix en un moment en el qual l’empoderament de les dones sembla un fet irreversible –encara que no es produeixi al mateix ritme a tot el món– i que ja fa més de cent anys que des de diversos fronts es treballa per fer valer les dones, encara hi ha molta feina a fer. I en l’àmbit bíblic també.

Pepa Hernandez

Perquè jo encara no he sentit mai dir que moltes de les grans fites de la Bíblia es van produir perquè hi havia dones intel·ligents i amb visió de futur que van prendre decisions que van canviar el rumb de la història. Perquè encara impera el tòpic condescendent del «darrere un gran home hi ha una gran dona».

Fragment del Pòrtic d’Abigail Monells

Presentacions, punts de venda i signatura de ‘La Bíblia amb veu de dona’

‘La Bíblia amb veu de dona’ està disponible a:

Demana informació sobre disponibilitat, punts de venda i presentacions.