Josep Monells i Mateu
Vilanova de Bellpuig, 1934 – Valldoreix, 2024

Pastor protestant amb una llarga trajectòria com a divulgador de l’Evangeli. En l’àmbit de l’Església, vaig començar dedicant-me al creixement de congregacions a Sant Boi de Llobregat, Castelldefels, Viladecans, Gavà, Barcelona o Valldoreix, entre d’altres.

L’any 1969-70, amb la Pepa i la família, fem una estada a Mèxic i als Estats Units per preparar-nos com a coordinadors del moviment Campus Crusade for Christ, actual Àgape, on exerciré diverses funcions, com ara Director Regional del Sud d’Europa.

Entre molts altres projectes, vaig ser instigador i director de l’Escola Evangèlica de Barcelona; President del Patronat de l’Hospital Evangèlic; impulsor i president del I Congrés Protestant de Catalunya.

Al llarg de meva trajectòria he trencat motllos en un entorn, el de les esglésies evangèliques, que havia viscut molt de temps d’esquena a la realitat política, lingüística i fins i tot religiosa del país. Suau en les formes però punyet en els continguts,  he estat pioner en molts aspectes, com els cultes només en català, el diàleg interreligiós o la celebració de casaments mixtes (catòlics-protestants-ateus).

He rebut diferents reconeixements. El darrer, el Premi Memorial Àlex Seglers 2022, a Sabadell.